Направо се проклинах 300 пъти защо предния ден ходих в тази същата къща за гости да гледам приятели как играят карти. Сърцето ми се къса. Не съм спал, не съм се хранил. Ако някой ми беше казал, че това ще ми се случи, в най-лошите ми кошмари, щях да го наплюя. Лежа невинен в ареста. Дайте ми шанс да живея нормално. Това каза емоционално днес в съда Илиян Керин, обвинен в кражбата на 72 хил. лева от каса в къща за гости в Бургас. Окръжният съд гледа мярката му за неотклонение, след като миналата седмица Районният съд го остави в ареста.

„Работя, имам магазин за шапки и шалове. Искам да живея един почтен живот, но явно не ми се позволява. Ходихме на пицария на Разпети петък и се прибрахме рано, като нормални хора. Следващата седмица 20 полици се изсипаха първо в дома на бившата ми жена, накрая при пирятелката ми. Тя е най-честният човек, когото познавам. Бяхме заедно и тя го потвърди. В понеледник ме наредиха полицаите. Вие задържате невинни хора“, добави Керин.

Прокуратурата настоява той да остане в ареста. За престъплението, в което е обвинен, може да получи от 3 до 15 години лишаване от свобода. Макар и ограничени по обем, доказателствата са напълно достатъчни. Керин е многократно осъждан. Бегъл поглед върху справката показва, че става въпрос за лице с трайни престъпни навици. За него ппрестъпленията явно вече се явяват занаят, средство и източник на доходи. Има уклон към престъпна дейност и висока степен на обществена опасност.

Според адвокат Веселина Василева няма законови предпоставки той да остане под стража. Имало само едно косвено доказателство. Извършена е ДНК-ескспертиза на патрон на каса, но не става ясно точно какво е изследвано – кръв, нокът или друго. Тази ½ част от патрон – заключващ механизъм, е намерена в помещение, което няма нищо общо с местопрестъплението. Патронът е от врата, която е била разбита. Няма никакви данни той е участвал в това престъпление. Тази каса, от която се твърди, че са откраднати 72 хил. лева, не се намира в нито едно от тези помещения, които са разбити, посочва защитата.

Окръжният съд ще се произнесе в 16 часа.