Навършиха се 145 години от гибелта на Левски. Поморие се преклони пред паметта му

За Левски е писано много, но това, което не е написано и което виждаме на всеки 19 февруари, е може би най-великото – обичта на всички българи към него. Непреходна, истинска, безусловна. На този ден ние си спомняме не за бесилото и смъртта, а за онова, с което Левски е част от нас, неделим от българския дух и България. В Поморие тези думи прозвучаха пред лика на Апостола по повод 145-годишнината от героичната му гибел. Словото изнесе Недялка Радева – учител в СУ „Иван Вазов” Поморие, а свещениците от храм „Свето Рождество Богородично” прочетоха заупокойна молитва. Възпоменателната церемония събра десетки жители и гости, дошли, за да положат цвете и да отдадат дължимата почит на Дякона.

По традиция бяха прочетени и част от творбите, отличени в литературния конкурс за ученици „Смълчани пред Апостола“. За поредна година ЦПЛР ОДК – Поморие организира конкурса, помагайки на децата да изразят любовта си към Родината и родното. Лично кметът Иван Алексиев връчи наградите на първенците в литературното състезание.

На поклонението присъстваха още заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, директорът на дирекция Желязко Страволемов, общински съветници и общественици.

По случай годишнината в ГХГ „Дечко Стоев“ Поморие е изложен портрет на Левски. Счита се, че това е най-достоверното негово изображение и служи за основа на всички последващи.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец