Млади репортери от школата по журналистика към Младежкия културен център бяха на посещение в Апелативен съд – Бургас. Малките журналисти от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха приети от председателя на съда – съдия Деница Вълкова, която отговори на всички отправени въпроси, след което им показа една от съдебните зали на институцията.

Шестокласниците искаха да знаят повече за това как се става съдия, трудно ли се взимат справедливи решения, как се наказват разпространителите на наркотици и дали за всяко престъпление, наказанието е лишаване от свобода.

Съдия Вълкова обясни на малките журналисти, че за съдията е особено важно да е отговорен и честен. Да решава делата си само като се опира на закона и на своето вътрешно убеждение. Разказа им за приключило съдебно дело, в което главни герои са били младежи, пласьори на наркотици и последвалите наказания за тях. Председателят на съда посъветва учениците да бъдат любознателни и мотивирани и да изберат професия, която ще обичат и ще упражняват с удоволствие.

Бъдещите репортери влязоха в една от свободните съдебните зали, запознаха се с местата на участниците в съдебното производство и със символите, олицетворяващи властта на закона – съдийската тога и съдебното чукче.