Апелативният съд потвърди: 4 години затвор за Димитър Димитров за убийството на „Костов“ в Поморие

img

Апелативен съд-Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора „Костов“, извършено на 15 ноември 2015 г. в Поморие. Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на пострадалото семейство сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението и разноските по делото на втората инстанция.

Делото пред Апелативен съд – Бургас беше образувано след прокурорски протест срещу постановената присъда. Съдебният акт беше обект на жалби и от страна на подсъдимия Димитров и частния обвинител - майката на Иван Попов. По време на въззивното съдебно следствие бяха възпроизведени записи от охранителни камери в района пред арт-клуб „Омара“ в Поморие, запечатали минутите преди и след престъплението.

Самият фатален сблъсък е предшестван от промяна в отношенията между Попов и Димитров, резултат от отклоняването на подсъдимия от „правия път“. Той е обвиняван, че е станал „шанаджия”,т.е. уличен самостоятелен дилър на марихуана и е започнала акция по „сплашването“ му. Попов започнал постоянно да му звъни по телефона и да му напомня, че именно той е „шеф“ на „Фирмата”. Ден преди убийството Попов нападнал с гумен чук Димитров на публично място, въпреки че знаел за здравословните му проблеми и бъбречната трансплантация.

Втората инстанция е приела, че по пострадалия Попов са изстреляни общо 6 куршума, като по тялото му са открити шест входни рани и три изходни рани при намерени на местопроизшествието 6 гилзи. Съдът е посочил, че с действията си подсъдимият Димитров е извършил убийството при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, възпроизведено в хода на въззивното производство, включително и на забавен каданс са насочили съдебния състав към извода, че изстрелите са произведени в условията на започнало спрямо Димитров от страна на пострадалия Попов и незавършено нападение с нож, което е било пряко и непосредствено. Пръв от заведението е излязъл Попов, който приведен, бързо и на бегом се отправил към подсъдимия и неговите двама спътници с викове „Ще ви изкормя! Ще ви изколя!”, без да е предизвикан от техни думи или действия.

Въззивният състав е приел за безспорно, че при наличие на непосредствено нападение с нож и отправени вербални закани, действията на подсъдимия следва да се възприемат като насочени в защита на живота и здравето му. „Поведението на пострадалия, думите и действията му, не остават съмнения за никой от присъстващите, че същият ще изпълни и започва изпълнение на демонстрираното намерение да се саморазправи с подсъдимия Димитров като го нападне и нарани“, пише в постановения съдебен акт.

Апелативният съд се е съгласил с отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия - чистото му съдебно минало, съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса както и тежкото му здравословно състояние, доказано с многобройната медицинска документация приложена по делото.

Обосновано и законосъобразно като отегчаващи вината обстоятелства са отчетени както факта, че към момента на престъплението Димитров е бил повлиян от употребените наркотици, така и многобройните и тежки наранявания причинени на пострадалия, предизвикани от произведените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното поведение и упоритата воля за саморазправа от страна на Иван Попов.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас