Служители на Съдебна охрана и надзиратели от Бургаския затвор пуснаха десетки балони, символизиращи неизпълнените обещания от страна на управляващите към тях в центъра на Бургас. Те се събраха в 17ч. днес на протест пред Съдебната палата, с искане статутът им да бъде изравнен с този на служителите на МВР.

„Разликата, която се получава във възнаграждението на служителите със сходни длъжности в двете министерства – МВР и на правосъдието, от 1-ви март ще бъде 200лв. Искаме уеднаквяване на заплащането за един и същ положен труд. Смятаме, че протестите ни ще дадат резултат. Тук сме, защото има явно неуважение от страна на управляващите към надзирателите, пробационните служители и тези от Съдебна охрана. Ще продължим борбата до постигане на целта”, каза Петко Чалъков – председател на УС на Сдружение „Синдикат охрана”.

Същите искания обяви и Валентин Мартинов – член на УС на Синдиката на служителите за затворите. Той подчерта, че в Бургаския затвор щатът е крайно недостатъчен, но и при сегашните условия няма как да бъдат привлечени нови хора.

Десетките служители излязоха с празни листи, като по този начин показаха „изпълнените обещания, които са им дадени”.

„Виждате ли нещо изписано тук? Ето това са обещанията, които сме чули”, казаха протестиращите.