С маски и плакати протестиращи бургазлии за по-чист въздух призоваха заводите в града да имат сбствени измервателни станции и да излъчват данните за чистотата на въздуха в реално време. По време на протеста, който се състоя пред сградата на община Бургас се издигнаха плакати с надпис „Бургас има право да диша“ и „Град без чист въздух = град без бъдеще“.

Присъстваха хора от различни квартали на Бургас. Пенсионерът Георги Кротнев от 32 блок в бургаския ж.к. "Изгрев" сподели, че вечер усеща неприятна миризма в своя квартал, която според него идва от големите заводи. Бургазлийката Дафина Георгиева, която живее в центъра пък дойде на протеста с противогаз.

Протестиращите бяха поканени на съседанието на Комисията по екология в Общинския съвет, за да отпратят исканията си.

Организаторите Стефан Петров от ОЗБГ и Стоян Грозев връчиха Декларацията с исканията на протестиращите на председателя на Постояннната комисия по опазване на околната среда към ОС на Бургас, която в този момент заседава в сградата на Общината.

„Поемаме ангажимент и ще организираме среща между протестиращите и компетентните органи, които в случая са РИОСВ и РЗИ. Ще изпратим питанията на гражданите до двете институции и ще представим отговорите пред медиите. Като Комисия по екология се ангажираме да срещнем двете страни”, заяви д-р Георги Митев от Комисията по екологията.

РИОСВ и РЗИ са двете институции, които имат регулативна роля при замърсяването на въздуха и вредните ефекти върху здравето на хората.