Кръвният център в Бургас ще работи извънредно заради голямата нужда от кръв за спасяването на живота на ранените при катастрофа в Бургас Христо К. и Михаил Я., съобщиха техни роднини. „От Кръвния център се отзоваха много бързо и ще работят до 17,30 часа днес, както и от 7,30 до 13,30 часа утре. И на двамата пострадали им се прелива много кръв“, казаха близките на пострадалите.

Акцията в първия ден – вчера, продължи до късния следобед, като са били осигурени над 30 сака кръвни продукти. Сред дарителите са хора не само от Бургас, а такива, дошли от други градове в Бургаска област. Удълженото работно време е с решение на ръководството на УМБАЛ-Бургас и бързата реакция на лекарите.

Припомняме, че около 14:30 ч. в сряда лек автомобил „Ситроен Берлинго” се заби в тролейбусен стълб на бул. „Иван Вазов“ в Бургас. Тежко пострадаха 64-годишният водач Михаил Я., както и неговият спътник 69-годишният Христо К. И двамата са с политравматизъм, в медикаментозна кома. Състоянието на Михаил е по-тежко и изисква преливане на големи количества кръв. Лекарите правят всичко възможно за двамата мъже, като травмите им са изключително сериозни.

Всеки, който има желание да спаси човешки живот, може да дари кръв в Кръвния център (ет. 1 на ДКЦ 1). Кръводарителите трябва да са пълнолетни и в добро здравословно състояние.