В нощта на 3 януари и ранните часове на 4 януари астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на първия "звездопад" за годината, пише в. "Дейли експрес".

Метеорният поток Квадрантиди е активен от края на декември до втората седмица на януари. Максимумът му обикновено е около 3 или 4 януари. В пика на метеорния поток могат да се наблюдават между 50 и 200 падащи звезди на час. Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо.

За разлика от другите метеорни потоци, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

За съжаление небесният спектакъл ще бъде засенчен от светлината на най-голямата суперлуна за 2018 г.

Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на "покойното" съзвездие Квадранс Муралис(Стенен Квадрант). То остава извън списъка със съзвездия, изготвен през 1922 г. от Международния астрономически съюз.

Тъй като метеорният поток вече е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено. Влизащите в състава на Квадранс Муралис звезди са "разпределени" между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1. /"Дарик"