По традиция днес бургазлии пазаруваха като за последно. Нито дъждът, нито хлъзгавите улици успяха да ги спрат. Най-много задръствания имаше пред "Метро" и "Кауфланд", като опашката за влизане в "Кауфланд" в "Славейков" започваше още от "Пиргосплод". Ругатни, надуване на клаксони, разминаване на една боя разстояние, блъскане на колички, събаряне на стоки от щандовете отбелязаха началото на празника. Работниците едва смогваха да заредят с нова стока, на места свърши даже тоалетната хартия. Безброй салати, сладки и солени изкушения потънаха в пазарските чанти. Някои се изкушиха да купуват екзотични храни, но повечето наблегнаха на тразицията, затова и щандовете за месо и деликатеси бяха буквално под обсада. Майки губеха децата си, пенсионери оставаха заклещени с количките между щандовете.

Вероятно и ако се чуеше за едномесечна обсада нямаше да се изкупят толкова много продукти. В Бургас се бяха стекли цели семейства от почти всички общини, особено от Руен, Айтос и Средец. Предприемчиви тамошни търговци се зареждаха с евтини стоки и напитки, за да ги продадат на двойна цена в селските магазини. Други пък изпълняваха по списък поръчки на половин село.

Лекари съветат - утре вечер не преяждайте. Хапнете леко преди да седнете на празничната трапеза, не се тъпчете, не опитвайте от всичко. По възможност прескочете десерта. На 1-ви не се хвърляйте да доядете останалата храна.

И внимателно с алкохола!