В днешно време един футболист изкарва толкова много пари, че за обикновения човек дори е трудно да си представи такова число. Всички ние заслужаваме парите си на терена, но това е резултат от навлизането на все по-богати инвеститори. Затова аз реших, че мога да правя нещо наистина полезно за другите хора с част от моята заплата". С тези думи полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Хуан Мата представи идеята си да дарява 1% от годишната си заплата за благотворителност.

Испанецът, който заработва по 140 хиляди паунда седмично на "Олд Трафорд", беше първата голяма звезда от Европа, която се включи в начинанието "Обща цел" (Common Goal). Мата представи идеята си в специализирания сайт Player’s Tribune и веднага след това намери последователи сред колегите си.

Световният шампион с Германия Матс Хумелс, един от лидерите на "Ювентус" и Италия Джорджо Киелини, Денис Аого и Серж Гнабри, както и националките по футбол на САЩ Меган Рапиноу и Алекс Морган бяха първите, които се включиха в инициативата на Мата.

Каква е идеята

"Това не е мое начинание, аз не се приемам като нищо повече от останалите. Просто някой трябваше да го започне. Също така съм наясно, че този един процент от моята заплата сам по себе си не значи нищо, но в началото беше важно да поставим стабилна основа. Ако един ден успеем да дарим само 1% от приходите на целия футболен бизнес по света, представете си за какво ще стане въпрос", добавя Мата.

Всеки футболист по света е свободен да се запише в "Обща цел". Той попълва декларация, че ще дарява минимум един процент от годишната си заплата на организацията, а тя разпределя парите по света за хора в нужда.

Към момента в сайта на организацията са записани 33-ма души, свързани с футбола. Сред тях са играчите от Висшата лига Каспер Шмайхел ("Лестър"), Алфи Моусън ("Суонзи"), Чарли Даниел ("Борнемут") и Бруно Салтор ("Брайтън"), също така Шинджи Кагава от "Борусия" (Дортмунд) и много други. Членува и треньорът на "Хофенхайм" Юлиан Нагелсман.

Със заплата от 140 хиляди на седмица, Мата ще дари близо 73 хиляди паунда в края на годината.

Не всеки дарява по един процент, но това е минимумът. При подписването на декларацията Денис Аого от "Щутгарт" заявява, че ще дава по два процента от годишната си заплата. Същото прави и президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"С повече от три милиарда фенове футболът е най-големият социален феномен на планетата. Никой друг спорт няма подобно богатство или не достига такъв обхват. Няма такова културно значение. Красивата игра е в своя собствена лига. Представете си, че можем да обединим света на футбола зад споделена социална идея. Представете си ефекта, който можем да създадем и животите, които можем да променим. Чрез "Обща цел" ние опитваме да постигнем точно това", пише в представянето на организацията.

"Обща цел" нарича себе си семейство, част от Street football world, създаденa преди повече от 15 години, с мисията да променя живота на хората към по-добро.

"Искам просто да дам възможност на децата по света да получат шанс, какъвто аз съм имал", казва Мата.

От "Обща цел" не посочват каква е събраната сума до този момент. По-малко от половин година след началото на инициативата, парите със сигурност надхвърлят 500 хиляди паунда.

Отбор на благотворителността

Първоначално идеята на Мата и "Обща цел" е да бъде сформиран отбор от 11 членове - символизиращ броя на футболистите в един отбор. Днес вече има три отбора. Обсъждана е възможността да се организират благотворителни мачове и да бъдат направени мисии.

Киелини – шесткратен шампион с "Ювентус" и един от най-добрите футболисти в Италия, чува случайно за идеята, но се свързва с Мата чрез "Скайп". Защитникът бързо става лице на "Обща цел" за Италия и няколко пъти вече представи публично идеята на различни срещи.

"Като футболисти ние имаме голям късмет, но трябва да помислим за хората, които не са били такива късметлии да преследват мечтите си. В тази инициатива ме привлече идеята да сме отбор - всеки може да даде индивидуална сума, но тя няма да промени нищо. Ако сме всички заедно обаче, можем да постигнем желания ефект", казва той.

Президентът на организацията и партньор на Хуан Мата в начинанието - Юрген Гризбек, е уверен, че това е само началото към движение, което да промени обществото на футболистите. Според него в "Обща цел" членуват не само футболисти, които искат да бъдат запомнени като добри играчи, но най-вече и като добри хора.

УЕФА също се ангажира с подкрепа чрез президента Александър Чеферин. Словенецът се присъедини към "Обща цел" наскоро, но вече посъветва и другите футболни лидери по света да влязат в организацията.