Голямото празнично пътуване започна. Стотици хиляди българи тръгват на път, за да посрещнат Бъдни вечер и Коледа с близките си. Още вчера само от столицата на път са тръгнали около 300 хил. автомобила. Най-натоварено ще бъде движението по магистрала "Тракия", както и в посока Перник.

Трафикът ще се засили към 16 ч., когато наближи и краят на работния ден. От Пътна полиция обявиха, че всички свободни екипи са на улицата, за да подпомагат движението.

От КАТ съветват да спазваме по-голяма дистанция и да караме със съобразена скорост.

Заради засиления трафик по Коледа от пътна полиция взимат допълнителни мерки. Стартират засилени проверки, които да гарантират сигурността на пътуващите. В събота усилията ще са насочени основно да се подпомага трафикът.

От 16 до 20 часа има забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в страната.

От неделя стартират специализирани полицейски операции за употреба на алкохол, наркотични вещества. Техническите средства за скорост ще бъдат максимално натоварени и разпределени по цялата пътна мрежа. От МВР предупредиха шофьорите да тръгват на път само с добре подготвени за зимни условия автомобили. Апелират за повече търпение и избягване на несъобразената скорост и рисковите изпреварвания. На 27 декември се очаква засилен трафик към столицата.

Oт Централна автогара - София съобщиха, че са предвидени допълнителни автобуси като най-желаните дестинации са към Черноморието и големите градове като Пловдив, Русе, Плевен, Стара Загора. Препоръчва се пътниците да си купуват двупосочни билети, за да не е затруднено прибирането им в обратната посока.