Десетки жители на Царево и Приморско излязоха на протест на пътя, където преди седмица загина 33-годишният Евелин Дуков, блъснат от лека кола „Опел“, чийто шофьор Владимир Колев беше с над 2 промила алкохол, съобщи bTV.

Извън туристическия сезон на кръстовището на входа на Приморско, в района, където стана трагедията, светофарът не работи. Водачът на автомобила, който е с над 10 присъди за кражби, е изпреварвал друг автомобил, останал в насрещното и блъснал фатално Дуков.

Извършителят избяга от мястото на инцидента и беше заловен по-късно от полицията в двора на почивна станция. Според хората това е убийство, а не пътен инцидент.

„Това е поредното убийство на пътя. Евелин беше изключително опитен колоездач – екипиран, спазващ правилата. Имаме апел към нашите управници. Да се вземат в ръце и да започнат да виждат реално нещата за обезопасяване на пътищата“, каза Стоян Чайков от Вело Царево. Хората заявиха, че няма да се примирят с поредната трагедия на пътя.

„Повече от 10 години настояваме тук да има кръгово кръстовище. Инфраструктурата трябва да бъде адекватна“, каза Здравко Василев от Приморско.

„Ние държим случая с Евелин да се разглежда като убийство. Този шофьор е тръгнал да убива с такова количество алкохол“, казаха приятели на загиналия велосипедист. Те са категорични, че ще се настояват за адекватна присъда.

„Ние бяхме свидетели, бяхме с него в болницата, видяхме цялата агония. Затова трябва да се квалифицира като тежко престъпление“, казаха хората.

Жители на Царево заявиха, че Евелин е бил младо, хубаво момче, направил всичко необходимо за семейството и детето си. „В един момент на пътя се появява един пияндурник и го убива“, потресени за хората.

„Много тежко се говори в такъв момент. Това е жестока трагедия, която потресе всички ни. Нашият общ апел е да се криминализира тежко, когато седнеш пил зад волана“, каза кметът на Царево Георги Лапчев.