Бракониерите, заловени за незаконен улов на риба, да полагат обществено полезен труд. „Един от вариантите е нарушителите със санкция да бъдат задължени да се включат в почистването на замърсените райони около езерата, има доста такива около Всяккъв полезен труд може да се полага. Околностите около Мандра и Вая, а през лятото да премахват боклуците на неохраняемите плажове“- Тази идея представи зам.-шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Николай Иванов. Заради поголовното унищожаване на рибните ресурси, извършвани основно от роми, ръководството на агенцията в Бургас настоява по-широка дискусия по проблема и среща с народните представители за изготвяне на законодателни промени, които да включват и криминализиране на престъплението, както и за по-гъвкава политика на държавните институции срещу бракониерите.

„Играем си на котка и мишка. Големите набези на бургаските езера „Мандра“ и „Вая“ се извършват предимно от представители на ромските малцинства. Това са хора, които нямат какво да губят. Влизат всеки ден, безчинстват, унищожават ресурса на водоемите“, казва Иванов.

Под прикритието на нощта ромите влизат в езерата с лодки – самоделки. Кърпят пробитите корита с подръчни средства. И смело хвърлят мрежи. Въпреки примитивните способи, мургавите рибари са създали стройна организация. Имат отцепки, които следят широк периметър около набелязаното място за риболов. Скрити в храстите край пътищата, следят зорко за служибните коли на агенцията, а други пък са дислоцирани по бреговете на езерата. Дават светлинни сигнали за евакуация.

„ИАРА работи доста добре, но крайният разултат не се вижда. Защото тези хора остават безнаказани. Дори и да издадем наказателно постановление с глоби от 1500 лева, а понякога и по 3 000 лева,тези пари на практика са несъбираеми, защото, дори да ги предадем на НАП или частни съдии-изпълнители, това са хора, често без адресни регистрации, няма какво да се вземе от тях. Така нашият труд остава във въздуха. За мен една акция е довършена, когато освен заловеното количество риб,а имаме и ефективни наказания. Това е правилния път за справяне с тази ситуация“, коментира зам.-шефът на ИАРА.

От началото на годината до момента инспекторите от ИАРА са издали над 80 акта за незаконен риболов. Глобите обаче събрани от едва десетина души.

Сега в схемите все по-често се въвличат и деца. „Това са малчугани на 14-15 години. В повечето случаи нямат никакви документи. Даваме си ясна сметка, че родителите на тези деца ги използват за оперативната дейност по изваждането на мрежите и нищо не можем да направим. На децата още по-трудно се налагат санкции“, допълни Николай Иванов. Разпределителна база за бракониерската риба са циганските махали в Бургас. Ежедневно от гетата се изпълняват курсове, а уловената риба се изнася с Румъния. Там сребристата баракуда, на която даже социално слабите у нас се мръщят, отива директно в тиганите на съседите.