Живеещи в блоковете 8-ми и 9-ти в ж.к. "Славейков" смятат да съдян "Електроразпределение Юг" за системно причинявани им неудобства и насилствено спиране на тока. След като само преди седмица цял ден стояха без захранване заради профилактика на трафопост, по вратите на входовете са залепени бележки, че на 27 декември процедурата отново ще се повтори. Без ток ще остане и детската градина "Иглика" също за втори път.
Не разбираме какво толкова правят и защо на два пъти, пишат до "БургасИНФО" ядосани граждани. Погледнахме и в интернет, двата ремонта са планови и са насрочени през седем дни. Каква важна техника се намира край нас, че е необходим двоен ремонт? Защо не го извършиха за един ден, хора ли нямат, специалистите ли свършиха?
Времето е студено, в понеделник даже ще вали сняг според прогнозата. Много домакинства са на климатици, в апартаментите живеят и семейства с бебета. Как ще изкарат осем часа в студа? И защо няма система, кято да превключва на друг източник на ток, докато поправят единия?
Хората дват пример с други страни, където при ремонт се намира алтрнативно решение и сградите имат двойно захранване. В Англия, ако спре токът по вина на доставчика, той плаща обезщетение. В Японие ж.п. компания плати билетите на пътниците , защото влак закъсня с 20 секунди! Тук всичко е хаос и всеки прави каквото си поиска при това безнаказано.
Междувременно вчера в "Славейков" стотици домакинства останаха без ток, понеже просрочили с един ден плащането на фактурите за миналия месец. Сред оплакалите се имаше хора, които не са били в града по семейни причини, хора, които в този период са лежали в болница и не са могли да стигнат до касите и даже парализиран старец, за когото се грижи наета от роднините му жена, но за пръв път пропуснали да й пратят парите за тока.
Освен чисто монополистични интереси, трябва да има и човещина. Нормално е да забравиш някое плащане при екстремни ситуации в семейството. Тогава би трябвало поне да те предупредят, а не да ти дръпнат шалтера, категорични са потърпевшите.