Системата за постоянен мониторинг на реките не само работи, но и благодарение на нея бяха предотвратени по-сериозни последици от наводнението в община Бургас. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината. Нейните "очи" са 22 хидрометрични станции.

Вместо бургаските депутати от БСП да се запознаят с начина на работа на системата и нейните безспорни предимства, днес те предпочетоха да дефилират в чисти и сухи костюми пред медиите. Те можеха да помогнат с реални действия и решения, вместо да манипулират общественото мнение с несъстоятелни обвинения.

Припомняме, че тримата депутати от БСП Тодор Байчев, Николай Тишев и Димитър Стоянов посетиха днес бедстващите райони, а в слънчевия следобед дадоха пресконференция, на която разкритикуваха функцията на системата за постоянен мониторинг.

От Община Бургас обявиха хронологията на бедствиетто - големият дъжд, предизвикал разрушителните наводнения, заваля около 23.30 часа на 24 октомври. След полунощ дежурният в Центъра е видял, че започва повишаване нивото на Чакърлийска, Изворска и Малката река. Веднага е подаден сигнал до общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност". Информацията се разпространява до всички териториални директори, кметове на населени места и други отговорни институции.

В два часа след полунощ общинските служители вече са достигнали първи най-застрашените райони. По това време те помагат в село Равнец за евакуацията на инвалидизиран възрастен човек, който е изнесен през придошлата вода на ръце и извозен на безопасно място с общински автомобил.

Именно системата за наблюдение е една от причините в община Бургас да няма смъртен случай, причинен от наводнението, но тя не може да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми.