Мелвина, в очакване на доброволците. Снимка: Grimaze

Четирима приятели, които обичат България, обикалят страната, за да забавляват хората със своето изкуство и да чистят. Това са музикантите от софийската група Grimaze, които подеха инициативата "Да живеем в чистота". "Защото нашата страна е прекрасна, защото ние сме промяната, която искаме да виждаме в света", пише на табелите, които те оставят на местата, които са почистили със своите последователи из цяла България.

Бургас е третият град след Стара Загора и Русе, в който музикантите след свое участие почистват замърсени места. Тази есен това е плажът в района на Солниците. Миналата година те почистиха боровата гора в ж.к. "Меден рудник" (виж ТУК).

"Кампанията тръгна преди две години като на шега, но ето досега сме събрали близо 280 хиляди литра отпадъци от природата. Винаги избираме места с помощта на местни хора и в случая имахме няколко предложения, но се спряхме на плажната ивица, защото не сме били тук, морето е хубаво, а и времето е с нас, вижте какво слънце ни огрява. На нас идеята ни е турнето да стане традиция – всяка пролет и есен, нещо, което хората правят хем за себе си, хем за другите и сплотява. Това, което правим, дори на музиката дава повече смисъл, дава и повече основа. Защото нашата музика е за промяна, това е силна музика, активна Не може да свирим метъл и да сме пасивни", казва Мелина Крумова, китарист и говрител на групата. Останалите в бандата са братът на Мелина - вокалистът Павел, барабанистът Денислав и басистът Антон. Мвлина добавя още, че промяната вече се случва.

"Всеки човек, който е избрал да се включи в едно почистване, вече участва в промяната. Хората трябва да са активни към това, което искат, все пак човек е това, което оставя след себе си и едва ли има някой на света, който иска да оставя боклуци след себе си. Не може като паразити да живеем на тази планета и всеки да си дърпа ресурси към себе си. Ние сме един организъм и трябва да живеем балансирано, така че да не пречим и да е устойчиво за всички, както сега, така и за бъдещите поколения. На никой не му е хубаво да отиде някъде и да види всичко заринато в боклуци", добавя още Мелина.

Началото е поставено съвсем случайно преди няколко години. Когато са пътували с групата и спирали за почивка, започват да почистват отбивките по пътя. После при всяка разходка в планините са започнали да носят чували, за да прибират боклука. "Спомням си едно от първите ни организирани почиствания беше на "Копитото". Беше един 1-ви януари и си говорхме каква мизерия е на това готино място след Нова година. И отидохме да почистим, събрахме 30 чувала само с фоеверки. И ни стана традиция на всяко наше турне да носим чували и да спираме да чистим отбивките по пътя", разказват музикантите как е възникнала инициативата.

Във всеки град музикантите правят репортаж с хората, които са се включили в почистването

Групата съществува от 5 години. В момента записват втория си албум. Имат над 20 авторски парчета. Свирят метъл с елементи на дет, прогресив и груув метъл. Групите от които се вдъхновяват са Death, Gojira, Decapitated, Brutal Truth и много други. От всички градове, през които е минавало турнето "Метъл за смет", в Русе феновете се оказват най-активни, на почистването всяка година се събират над 40 човека. Турнето на „Гримейз“ продължава в още пет града в страната – Варна, Пловдив, Плевен, Шумен и София.

Мелвина бързо се оринетира къде е най-мръсното място в района и изгреба десетки чували с отпадъци от жп релсите

Избират местата за почистване в страната най-вече с помощта на местните рок-банди, които им ги посочват. В делничните дни се стараят и мястото да е централно или поне да има паркинг наблизо, за да могат повече хора да дойдат през обедната си почивка. Сред доброволците се срещат и по-млади и по-възрастни.

Да си музкант и да обикаляш по турнета не е много рентабилно, според членовете на групата. Споделят, че си избиват вложените разходи, но все още не са на печалба. Твърдят, че в България не се подкрепя много културата и изкуството и мечтаят това да се промени.

Събраните в Бургас отпадъци. Мястото е избрано от вокалиста на група STOKHOLM Мартин Димов (с бялата тениска). Снимка: Grimaze