Откриването на два нови гроба и основи на неизвестни досега сгради белязаха края на археологическо лято 2017 на остров "Св. Иван" край Созопол, съобщава БНТ.

Това обогати досегашните находки от стенописи, останки от застрояване и свидетелства за преустройства на манастира, в чиито основи преди седем години екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри частици от мощите на Св. Йоан. Проф. Казимир Попконстантинов разкри, че сградата е била доста масивна. Тя е свързана с ранния период от построяването на базиликата и на 17-вековния манастир. В най-долния ред са положени камъни със солидни размери и керамика, притежаваща характерните особености на 5 век.

На същата площ от 20 кв.метра, на която са открити четири гроба, учените открили още два. „До скелет е открита монета от 11 век и част от тухличка, върху която има кръстен знак. Това означава, че тези гробове са от 11-12-ти век. До втория скелет има също тухла с кръст и надпис „Исус Христос побеждава“, каза още Казимир Попконстантинов.

Археолозите са категорични, че за много кратко време след откриването на мощите на Св. Йоан резултатите са много добри и всички са признати от световната археологическа наука.