Съдът в Несебър призна Ралф Сунберг за виновен за ритника срещу камериерка в Слънчев бряг, освободи го от наказателна отговорност и му наложи глоба от 4500 лева. Той ще плаща и 583,83 лева разноски по делото и 30 лева за преводач. Районният съд в Несебър току-що се произнесе по наказанието му.

Според съдия Майска това не е най-бруталният случай и е факт, че има по-тежки, но цялостното му поведение от датата на събитието и начина на извършването му показват липса на елементарно човешко отношение. Сунберг така и не признал фактите, направил го е адвокатът му. Съдия Майска постави под съмнение изразеното съжаление. През цялото време Ралф Сунберг се скрил зад алкохолното опиянение.

По време на съдебното заседание днес адвокатът му определи случая като 4-месечна съдебна сага. Според него срокът на проведеното разследване е неразумен и в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека. Той смята, че делото е можело да приключи в рамките на 14 дни с окончателен съдебен акт. Според него широкият обществен отзвук не е сред обстоятелствата, които съдът трябва да има предвид. Съдът бил длъжен да прилага еднакво закона, независимо от това как медиите са отразили този случай. Той поиска съдът да не се влияе от това дали случаят е даван по телевизията и другите медии.

Прокурор Бошнакова го репликира, че прокуратурата защитава интересите на обществото. Деянието е с висока обществена опасност. „Не е сложно, не е трудно лицата, които идват в България, да спазват определени норми и правила“, каза тя.

Максималният размер на глобата, която можеше да получи Ралф Сунберг, беше 5 хил. лева.