След три години Бургас ще се гордее своя Central Park – супермодерен жилищен комплекс, за чието строителство ще бъдат инвестирани 60 милиона евро. Комплексът, който ще е затворена система и може спокойно да бъде наречен цял нов квартал, ще включва три жилищни и три офис сгради. Той се отличава с нещо уникално при новото строителство. А именно перфектната локация, защото ще се намира срещу новоизграждащия се плувен комплекс в „Славейков”, в близост до мол „Галерия”. Мястото не само не пречи на никого, но и очакванията са инвестицията да доведе в града големи фирми от аутсорсинг бранша, пред които винаги е стоял въпросът с намирането на достатъчно големи офис площи.

Първата копка на модерния комплекс бе направена днес от представителя на инвеститора „Триа Инвест” адв. Мартин Богдев и зам.-кмета по строителство на Бургас инж. Чанка Коралска. Сред гостите на церемонията бяха още зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, главният секретар на Областна администрация Валентин Люцканов, началникът на пожарната в Бургас ком. Васил Василев, инж. Николай Николов - председател за Бургас на Камарата на строителите, Душко Опърлаков - председател на Камарата на инженерите – Бургас. Също архитекта на комплекса Димитър Шаренков.

Central Park ще се разположи на 40 декара, 35 от които застроена площ. Той ще има 690 апартамента, а офис площите ще осигуряват работна среда на до 5000 души.

„Това не е само мащабен проект по своите размери и инвестиция, която с виждането си за изграждане на зелени площи може да бъде сравнявана само с такива във водещи европейски и световни градове. Реализирането на тази инвестиция има за цел да привлече международни фирми от IT и аутсорсинг бранша, които биха допринесли за повишаване на жизнения стандарт в града, плащането на допълнителни данъци от тези фирми и откриване на нови работни места. Радваме се, че за реализирането на този проект срещнахме одобрението на Община Бургас и другите държавни институции”, каза адв. Богдев.

Инж. Коралска пожела успех на инвеститорите и пожела това строителство да даде началото на още много подобни проекти.

Освен три жилищни и три офис сгради, новият „квартал“ на Бургас ще задоволява напълно нуждите на живеещите, работещите и посетителите в него и чрез модерна инфраструктура, която включва: конгресен център, ботаническа градина, дзен градина, фитнес и SPA център, търговски обекти, няколко ресторанта, привнесена от Изтока растителност, както и площад с фонтан-водно огледало, аналогично на това на Sony Center в Берлин.

В рамките на Central park ще бъдат построени още подземен паркинг на две нива с общ капацитет 1 555 места (500 паркоместа, прилежащи към бизнес сградите, 690 паркоместа към жилищните сгради, както и 360 паркоместа за обществено ползване). Central park е проектиран като изключително „зелен“, не само по отношение на растителността, която заема над 7 000 кв. м., но и оборудванeто с 7 000 кв. м. соларни панели, слънчева енергията, равняваща се на 1 MWp, която използва се за захранване на общите части на комплекса (жилищна, бизнес и обществена), енергоспестяващи соларни лампи по алеите, както и отопление, осветление и напояване на ботаническата градина. Специална система за събиране и пречистване на дъждовната вода позволява използването й за битови нужди, което повишава енергийната ефективност на проекта.

„Идеята и концепцията при проектирането е „обличането“ на сградите в зелена и природосъобразнa среда. Нашите намерения са да осигурим предпоставки за развитието на корпоративна култура за по-оптимизиран, по-здравословен и по-интелигентен начин на работа, което по същество променя концептуално начина на живот на работещите в комплекса. В тази посока са разработени всички зелени площи, покривни градини и отворени пространства към офисните части, с разнообразни функции за почивка, релаксация и социални изяви.“, заяви арх. Димитър Шаренков, чийто екип е разработвал проекта. При проектирането са използвани най-съвременни технологии за живи зелени стени “LIVE PANEL“ и „LivePicture“, на водещи английски фирми в този сектор.

Трите бизнес сгради ще предлагат 51 000 кв. м. офис площи, които могат да осигурят вдъхновение при работа на до 5 000 специалисти. Амбицията на инвеститорите е Central park да бъде иновативна екосистема, която е предпочитана месторабота и дом за IT и аутсорсинг компании. „При проектирането и енергийните решения се постарахме проектът да отговаря на нуждите на пазара на недвижимите имоти в идните 10 години.“, каза авд. Мартин Богдев, представител на инвеститора и допълни, че чрез реализацията на проекта се създават условия Бургас да бъде нова възможност на картата на България, осигуряваща териториална мобилност, а именно хора с подходяща квалификация, намиращи се в други градове, да имат възможност да се преместят в Бургас, с цел да продължат трудовата си кариера.