Разрушително земетресение с магнитуд от 7.1 по скалата на Рихтер разтърси централно Мексико във вторник. Към момента жертвите вече са над 200, съобщи "Ройтерс" като се позова на Националната агенция за гражданска защита.

Мощният трус удари десетки сгради в столицата Мексико Сити, сред които и училище. Щети има и в щатовете Морелос и Пуебла.

Земетресението е станало в момент, когато много хора в столицата са участвали в тренировка за реакция точно при такова природно бедствие. Тя се е провеждала всяка година на този ден, на който преди 32 години мощен трус уби хиляди в Мексико Сити.

Системата за сигнализация за опасност от земетресение е проработила правилно, но някои жители очевидно са сметнали, че сирените са били просто част от учението в деня за тренировки, предаде "Би Би Си".

Земетресенията в Мексико са чести. В началото на септември трус с магнитуд 8.1 по скалата на Рихтер уби най-малко 90 души.

Земетресението във вторник е станало в 13.14 часа местно време. Епицентърът на труса е бил на границата на щатите Пуебла и Моралес на дълбочина 51 км, сочат данните на Геофизическия институт на САЩ.

Най-голям е броят на жертвите в щата Моралес, южно от столицата Мексико, където са загинали 55 души, заяви Луис Фелипе Пуенте, директор на Националната агенция за гражданска защита.

В столицата са загинали най-малко 49 души.

За 32-ма загинали се съобщава в щата Пуебла, а в щата Мексико жертвите са най-малко десет. Трима души са загинали в щата Гереро.

Десетки сгради са се срутили в гъсто население райони на мексиканската столица и спасителни екипи търсят оцелели под развалините.

Около 2 млн. души в Мексико сити са без електричество, а телефонните линии са прекъснати. Властите предупредиха местните жители да не пушат по улиците, тъй като може да има скъсани газопроводи.

Кметът на Мексико сити Мигел Анхел Мансера заяви по телевизионната мрежа "Телевиса", че спасителните служби работят в срутени или силно повредени сгради на 44 места в столицата. Градът е един от най-гъсто населените в света, като в него живеят повече от 20 млн. души.

Местни медии съобщават, че няколко деца са били спасени от частично разрушеното училище "Енрике Ребсамен", но други все още са в капан.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието призова хората да избягват улиците, за да могат екипите за спешна помощ да достигнат до най-засегнатите райони.

Губернаторът на щата Мексико Алфредо дел Мазо заяви, че училищата ще бъдат затворени в сряда. Той също така е наредил градският транспорт да бъде безплатен, за да могат хората да се приберат вкъщи.