Краденият ток да се плаща на по-високи цени за период от 1 година, а не 3 месеца, както е сега. Промяната в Закона за енергетиката се обсъжда с Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

КЕВР се опита да промени правилата за измерване на електроенергията, като въведе санкции за крадците на ток. Председателят на регулатора Иван Иванов пое такъв ангажимент и на дискусията на “24 часа” “Да спрем кражбите на ток”. Само че ВАС се произнесе, че това не е в правомощията им, припомниха от регулатора. Това може да стане с промени в закона. Те ще се обсъждат до края на годината. В някои държави в ЕС наказателната тарифа е 6 месеца, в други е 1 година, казаха от КЕВР.

Допреди три месеца, като хванат някой, който ползва ток, без да плаща, го наказваха с цена от 39,99 лв. за мвтч. И беше по-евтино да крадеш ток и да те заловят, отколкото да си редовен клиент на енергото. Този абсурдна ситуация припомни и министър Петкова.

За да поправи поне тази несправедливост, КЕВР вдигна цените на тока, с който ерепетата покриват технологичните си загуби (това е и тарифата за крадения ток) на 70,46 лв. на мвтч. С таксата “задължение към обществото” и с мрежовите услуги цената стига 154,55 лв. Средно битов потребител на едно от дружествата плаща за 1 мвтч 151 лв. Така че цените на крадената енергия и на тока на редовните клиенти се изразняват. Само че липсва санкцията за крадците. Те ще се предвидят в промените.

На дебата на “24 часа” и шефът на КЕВР и министър Петкова заявиха, че те трябва да се вдигнат тройно.

От понеделник министерството започва проверка на трите електроразпределителни дружества и на Електроенергийния системен оператор за готовността им за зимата. Това се прави за трета година. За първи път след тежката зима на 2016-2017 г. през октомври ще бъдат проверени централите, които са спечелили търгове за студен резерв. Това са блокове, за които ЕСО плаща да не работят и да бъдат включени в кризисни ситуации. Миналата зима някои централи не можаха да пуснат блокове, на други въглищата им бяха замръзнали.