Британската полиция съобщи, че е извършен арест на 18-годишен мъж във връзка с разследването на бомбения атентат в лондонското метро, при който бяха ранени 29 души. Това предаде АФП.

„18-годишният мъж е арестуван тази сутрин от полицията в графство Кент в пристанищната част на град Дувър според чл. 41 на Закона за тероризма“, съобщава полицията в официално свое заявление. В съобщението се отбелязва, че арестът е „значим“.

Междувременно Великобритания повиши до максимално нивото на терористична заплаха в страната. „Военни ще заменят полицаите при охраната на някои обекти, които не са публично достъпни. По улиците и в транспортната мрежа ще има въоръжени полицаи и военнослужещи”, отбеляза британският премиер Тереза Мей.

Максималното „критично” ниво на терористична заплаха означава непосредствена опасност от атентат.

Отговорност за вчерашното нападение пое джихадистката групировка "Ислямска държава" и според съобщението, пуснато в интернет, атаката е дело на „отряд” от терористи, а е не на „вълк единак”. Преди това бе съобщено, че на камерите се вижда само един извършител, чиято самоличност е установена, но не се разгласява.

Самоделната бомба в лондонското метро, която, както стана ясно, не е избухнала докрай, беше петото голямо терористично нападение във Великобритания тази година.