Две млади момичета, заклещени в катастрофирал автомобил до Пантеона, бяха спасени пред очите на стотици бургазлии, благодарение на смелите пожарникари, които със замах счупиха стъклата, отрязаха вратите и махнаха покрива на колата. Минути след като девойките бяха изнесени на носилки, возилото избухна в пламъци, а срещу огнената стихия се изправи единствената жена огнеборец в областта – 25-годишната Станислава Тодорова.











Хепиендът на напрегнатия екшън завърши с овации от всички, които днес станаха част от професионалния празник на пожарникарите. Огнените демонстрации не само вдигнаха градуса на настроението, но зарадваха до полуда малчуганите, които можеха да сложат каска и яке на пожарникар, да се качат зад волата на тежките автомобили и дори да видят сняг през септември. Последното стана благодареие на демонстрацията на различните видове пожарогасители, а вместо заря двамата демонстриращи отправиха ледените струи във въздуха и чуха екзалтираните викове на децата.

Церемонията, с която Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” отбелязва своя празник, изкара пожарните автомобили пред Пантеона, както и различните работни групи. Бургазлии можеха да видят и как се обезвреждат токсични химикали с неустановен произход, както и дезинфекцията на работните екипи.






Най-интересно обаче безспорно бе рязането на катастрофиралия автомобил и спасяването на двете девойки. В ролята на пострадали влязоха доброволки от БЧК, които бяха партньори на демонстрациите.

На церемонията присъства директорът на бургаската пожарна комисар Васил Василев, а колегите му се справиха повече от блестящо.


Интересен детайл от днешния празник бе изложбата с табели от соца. Снимките от личната колекция на старши комисар Асен Асенов, който бе и водещ на демонстрациите, предизвикаха много усмивки. Макар от времето на комунизма, те са мил спомен, който наистина напомня за важността на внимателното боравене с огън.




„Снимал съм табелите на обектите, които сме посещавали. Някои са от пристанището, други от завод „Победа” и още десетки места. Хората са ги запазили, защото са мил спомен от миналото. Любимата ми табела е: „Пази заводът от пожар, той е твой””, сподели за БургасИНФО комисар Асенов. Той каза, че има идея за табели със съвременни послания, но все още я обмисля.

Празникът на пожарникарите завърши с вой на сирени, а бургазлии за пореден път показаха, че за тях огнеборците са истински герои.