Десетки бургазлии се трогнаха от покъртителната съдба на 64-годишната Станка Атанасова, която лежи неподвижно на петия етаж в блок 45 в бургаския ж.к. „Славейков“. За тежкото състояние на жената ви разказахме снощи, а на призива за помощ, отправен в популярната фейсбук група "ШОФЬОРИ БУРГАС" от Пламен Делев - член на Дружеството на инвалидите в Бургас, се отзоваха напълно непознати на жената хора, които се събраха днес в 17 часа пред 18-етажната сграда. В акцията ативно се влючиха членовете на групата. На първо време бяха събрани пари, които да покрият най-спешните нужди на Станка, както и да бъде платен наема й в блока, който функционира като общежитие на „Монтажи“ ЕАД. Инициативата пое лъчезарната Жасмина Кръстева, която осигури и жена, която да почиства леглото и да се грижи за хигиената на болната бургазлийка. Друга млада жена пък изяви готовност да доставя храна през делничните дни, а Пламен Делев се зае с осигуряването на лекар, който на място да види състоянието й.

Въпреки цялата всеотдайност на хората обаче, проблемът на Станка не е напълно решен. Тя има нужда от постоянни грижи, водене на изследвания, наблюдение от близък човек на хода на лечението й и т.н. Всички опити на управата на общежитието да се свържат с близките й остават без успех. По техни данни Станка има син Живко и дъщеря, с която никой не може да се свърже на този етап. Живко е бил издирен с полиция, но обявил, че няма възможност да поеме ангажиментите си като син, тъй като живеел на квартира и бил сезонен работник по Южното Черноморие. Дъщерята пък остава пълна мистерия, потънала вдън земя.

Нито едно от децата й не е проявило желание да се погрижи за майката. Няма и точна информация дали Станка е здравно осигурена, получава ли пенсия, какви са доходите й. Факт е обаче, че тя има нужда от трайна помощ и дълго медицинско наблюдение.

Припомняме, че жената през последните месеци тя е живяла на петия етаж в блока, но е счупила крака си и е била оперирана. След грижите в болницата, тя е била изписана и се е върнала обратно в стаята си. Тогава обаче настанал истинският ад, тъй като тя не може да стане, не може да се обслужва, живее в урина, смрад и глад. Първи за случая научава Пламен Делев, който и огласи тежката й съдба в публичното пространство. Проблемът се задълбочава и от това, че Станка е и с диабет.

„Истински се надяваме да се появят близките й или пък да се намери трайно решение за Станка“, каза Пламен Делев.

От управата на общежитието казаха, че осигуряването на памперси, храна и почистване не е достатъчно за състоянието й, тъй като тя има нужда от постоянно наблюдение и грижа.