Преди 10-15 години англичаните предизвикаха скок в цените на селските къщи у нас. Днес те отново се връщат на българския пазар, съобщават от Асоциацията на българските села. И дори са един от факторите предизвикали 15% ръст в продажбата на селски имоти през 2017-а.

Ако разгледаме цените на квадратен метър, най-скъпи са къщите в област Благоевград - 501 EUR/кв. м. И преди 10 години областта е била на първо място по цена на квадратен метър, като тогава стойността е била 625 EUR/кв. м.

Пловдив се нарежда на второ място с цена от 335 EUR/кв. м. Най-евтини къщи могат да се намерят в областите Ямбол, Монтана и Видин - под 150 EUR/кв. м, пише в. "Марица".

Инвестиционният интерес е предимно в областните центрове, като купувачите -фирми и предприемачи - най-често планират да развият своя бизнес в селските райони. Интересен е фактът, че чужденците се ориентират към имоти, които са близо до културни забележителности.

Най-търсени са еднофамилните къщи от първа линия в близките до Пловдив села - Белащица, Марково, Първенец, Златитрап и Радиново, твърдят пловдивски брокери. Там в момента могат да се намерят къщи на цени от 40 000 до 60 000 евро.

В някои случаи в сделката влиза и монолитен гараж (около 30 квадрата), допълват от агенциите. Най-голямото предимство на офертите е, че селските домове обикновено са тухлено строителство, което ги прави доста устойчиви и здрави.