Започна проверка на дейността на фирмата на бизнесмена Спас Костадинов, която превърна в производствена база цял квартал в Айтос, намиращ се до парк „Славеева река“. Това стана ясно от отговор на кмета Васил Едрев по отправени питания от страна общищнските съветници Дамян Денев и Петър Янев по време на последната сесия на Общинския съвет. Както БургасИНФО съобщи (ВИЖ ТУК) проблемът от години тормози жителите на района. Хората внесоха жалби в Община Айтос срещу дейността на базата за дървообработване, тъй като не издържат на „екстрите“, които им предлага – постоянен шумов терор, облаци прах, тътен на машини и на камиони. Терените там са предназначени за жилищни нужди, но част от тях са закупени от бизнесмена, който развива бизнеса си там. Така хората се озоваха с невероятен съсед – базата му.

Според Петър Янев жителите на квартала научили, че там се изгражда и производство на пелети. Той смята, че всички подобни дейности, дори складовете на едро, трябва да бъдат изнесени извън града.

Общинският съветник Дамян Денев се е срещнал с хората от ул. "Панайот Волов" и заяви, че те нямат нищо против бизнеса, но са категорични, че той развитието му трябва да е съгласно правилата и законите на страната и директивите на ЕС относно замърсяванията и праховите частици от въглица и автомобили.

"Считам, че е нарушен общественият интерес. Има пътища, по които може този интерес да бъде защитен. Ние като Общински съвет трябва да направим това.", каза още съветникът.

Кметът Васил Едрев каза, че ще са необходими известно време и усилия, за да стигне администрацията до окончателно решение и да даде отговор на жалбата на живеещите в района. Договорите са за жилищно строителство, а според решение на Общинския съвет, продажбите на терените са за лица с жилищни нужди. „Няма да връщаме лентата назад, но проблемът стои, трябва да го решим. Според мен, не е имало съгласуваност между институциите. Защото, преди да бъде издадено разрешително за някакъв вид дейност, трябва да бъде осъществена връзка с Общината. Не могат да бъдат издавани разрешителни без знанието на Общината", заяви в заседателната зала кмета Васил Едрев по повод жалбите на гражданите от ул. "Панайот Волов".