Напрежение ескалира в един от кварталите на Айтос, предназначен за жилищни нужди, но оказал се център на базата за дървообработване на местния бизнесмен Спас Костадинов. За жителите на района, намиращ се до гордостта на града – парк „Славеева река“, ежедневието е изпълнено с постоянен терор от рязане на дърва, движение на тирове и тяхното товарене, бучене на фадрома. Допълнителни „екстри“, които получават хората са и характерните за повечето производствени дейности крясъци на работници, облаци прах и тътен от машини. „Това вече е нетърпимо, особено лятото. Всичко се случва точно под спалните ни. Не можем нито да се приберем в домовете си нормално, нито да си починем, нито да извършваме всекидневните домакински дейности. В замяна на това базата работи на пълни обороти.“, казаха пред БургасИНФО хора, живеещи в района на ул. „Панайот Волов“, които вече не издържат на постоянния тормоз. След осъществена кореспонденция с Община Айтос, решение на проблема все още няма. В момента хората събират подписка, като се готвят да внесат жалба до кмета Васил Едрев с искане за спешна проверка и незабавното прекратяване на всякаква производствена, транспортна и търговска дейност, несъвместима с нормалните жилищни нужди.

Недоволството на айтозлии расте, тъй като местните жители са закупили преди години имоти с уверението, че районът е за жилищни нужди. Изградили са къщи, но надеждите им за спокоен живот бързо се изпарили. За хората е останала мечта да имат чист въздух, поне малко тишина и нормални съседски дворове. Бизнесменът Спас Костадинов, който живеел в близост, изкупил част от терените край къщата си и разширил бизнеса си. Така хората се сдобиват със съсед - базата му. Преди повече от 2 месеца жителите са отправили питане към Община Айтос за предназначението на терените, като в отговора се посочва, че те са за жилищни нужди.

„Надяваме се, че като Кмет на Община Айтос познавате добре терените, които сме описали в запитването си от 12.06.2017 г., вероятно като гражданин сте купували дърва и/или въглища от площадката, изградена върху тези терени за жилищни нужди. Но тъй като не живеете там наблизо, вероятно не сте наясно със замърсяването и шума които ни причинява производствената, складовата, търговската и транспортната дейност на г-н Костадинов от рязането на дърва и продажба на въглища, увеличаващи запрашеността на въздуха който дишаме. Отделящите се при тези дейности фини прахови частици навлизат в домовете ни, полепват по мебелите, по стъклата, по дрехите, по прането, по растенията и почвата в дворовете ни, замърсяват въздуха, който дишаме и предизвикват остри респираторни заболявания.“, обръщат се сега към общинската администрация потърпевшите айтозлии.

Те посочват, че е трагично положението особено, когато духне вятър. „Никой не се съобразява с факта, че тук живеят хора, които имат право да ползват домовете си по предназначение, а не да търпят неправомерното ползване на жилищни парцели за транспортна, производствена, складова и търговска дейност. Вибрациите и изгорелите газове от камионите и разтоварващата техника са другия проблем - стоварването на купищата дърва се усеща като земетресение в жилищните ни сгради, което ще започва да дава своя резултат. Отработените газове от работещата техника при разтоварване на дървата обгазяват домовете ни. Подложени сме на постоянен стрес, а това вреди на здравето ни, лишава от правото да живеем спокойно и на чисто, нанася щети и по сградите ни. Живеем като в производствен цех, а не като в жилищен квартал. Част от жилищните парцели закупени от г-н Костадинов са превърнати в паркинг за автобусите и микробусите на фирмите му. Това допринася за още по-голямото замърсяване на района от изгорелите газове на тези превозни средства, а паркирането и поддръжката им по всяко време на денонощието увеличава още повече шума, който вреди на здравето ни. Понасяме морални и материални щети, руши се здравето на нас и децата ни, без да имаме вина за това.“, категорични са хората.

Те се възмущават, защото, когато са закупили имотите си и са строили жилищата си, Общината не ги е предупреди, че в съседство ще се извършва производствена, търговска, складова и транспортна дейност, свързана с шум, вибрации и замърсяване, че ще трябва да живеем в тази мръсотия.

Хората се готвят да внесат жалбата си в Общината следващата седмица, като след това тя ще бъде изпратена и до редица други институции – Районно управление по горите, РИОСВ, РЗИ, РДНСК.

БургасИНФО ще следи развитието на случая.