Официалната церемония с тържествено приемане строя на почетния караул от състава на военноморските сили от президента на Република България Румен Радев започна преди минути в Ахелой. Морският град днес е домакин на тържественото отбелязване на 1100 години от славната битка на цар Симеон I.

„Тук, на това парче българска земя, край река Ахелой, се е състояла една от най-големите битки. Българската армия разбива напълно многочислена византийска войска, тръгнала да завземе България. Тук България е спасена. На това парче тръгва величието на България, не само териториално, но и духовно.

Днес трябва продължим да градим нашата България – силна, велика, просперираща, част от Европейското семейство, но запазвайки своите традици, култура, идентичност. Това можем да го направи, когато сме обединени зад една кауза. Тя се казва България. Голям поклон пред подвига на всички герои.“, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Има места, които ни карат да се чувстваме горди като Българи. Чест е да сме на едно от тях – прочутият Ахелой. Единадесет века на тази дата почитаме победата на българската войска, нанесла поражение на могъща Византия. Днес не честваме само надмощието на българското оръжие, това е битка, решаваща за българската държавност. Тази победа укрепва онзи невиждан културен възход на България, който остава рядка диря в летописа на европейската цивилизация.“, каза в словото си президентът Румен Радев.

На церемонията присъстват областният управител Вълчо Чолаков, заместниците му Владимир Крумов и Севдалина Турманова, кметът на Поморие Иван Алексиев, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Диана Саватева, както и Петър Кънев от БСП.

В памет на загиналите войни беше отслужена панихида от Сливенския митрополит Иоаникий.

Както вече съобщиха, малко по-рано днес се състоя мащабна възстановка на прочутата битка (вижте в "Тема в развитие" по-долу).