„Залагайки на културата, ние ще направим България разпознаваема пред всички”, това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалното откриване на фестивала „Дни на Италия” днес в Созопол. „Миналата година разработихме 8 културно-исторически дестинации, които преминават през 65 населени места и включват над 160 обекта и Созопол е в една от тях – „Морските крепости на България”, припомни още министъра.

Тя посочи, че през 2016 г. 11% от туристите, които са дошли у нас, са посетили България с цел туризъм. Ангелкова коментира, че България е уникална със своето културно-историческо наследство. „Вярвам, че тази година този процент ще се увеличи, защото ние все повече промотираме летния и зимен туризъм, които са основен продукт, съпътсвани от културно-исторически балнео и СПА туризъм”, коментира министърът на туризма.

На събитието присъстваха заместник-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи, посланикът на Италия в Р България Н. Пр. Стефано Балди и др.

„Дни на Италия в Созопол“ са посветени на италианския бизнес и култура и се провежда в рамките на ежегодния Италиански Фестивал в България. Събитието е своеобразен празник на марката Made in Italy, поредица от подбрани събития, представящи Италия и нейните необикновени култура, туризъм, предприемачество и еногастрономия. Всички събития са със свободен вход.