Хак да им е на гадните телекоми! Толкова години по 9 кожи ни съдираха, но от днес - кеф, пътуваш си напред-назад в Европа, говориш си колкото щеш и не плащаш никакъв роуминг. Горе-долу това е преводът на правния акт на Съвета на ЕС, достигнал до българската публика.

Между Резово и Дуранкулак и между Кулата и Видин разбраха, че от 15 юни иде безлимитната телефонна благодат в цяла Европа, при която, ако сме в чужбина, пак ще си бъбрим, чатим и фейсбукваме по същия начин, както у нас. Проблемът обаче е, че това просто не е вярно.

Необходимо е просто да се прочете Европейският роуминг регламент. А в него се казва, че от 15 юни т. г. отпадат НЯКОИ, Но НЕ ВСИЧКИ ТАКСИ, които мобилните оператори ни начисляваха досега.

Какво точно се случва?

От днес става безплатно получаването на гласови обаждания и входящи SMS-и на цялата територия на ЕС плюс още три държави - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За тези две услуги досега се плащаха дребни стотинки, които обаче повече няма да се начисляват за всеки един клиент с мобилен телефон.

В случай че имате абонаментен план с включени минути за национални разговори, национални SMS-и и трафик на данни, това означава че те ще могат да се ползват и когато сте в чужбина. За обажданията и текстовите съобщения ограничението е в размер на лимита според договора с мобилния оператор. Свършат ли ви безплатните минути към България, автоматично секват и за чужбина. После плащате по тарифата за разговори към други мрежи.

За интернета нещата са по-сложни. Дори и да имате определен обем трафик за данни в абонамента, то телекомът ви има пълното право да въведе ограничения, така че да не можете да го ползвате целия по време на престоя си зад граница.

Тук особеният момент е, че мегабайтите, за който става дума, не са фиксиран процент от потреблението, а се определят индивидуално за всеки клиент. Затова преди да заминете за чужбина е необходимо да проверите точно колко данни са ви отпуснати за безплатно ползване, респективно от кой момент операторът ви ще почне да ви "цака" за интернета.

За изходящите обаждания в евророуминг също има уловка. Тя е в думите "включени национални минути", тоест - ако в абонаментния ви план са посочени само минути за разговори към мрежата, чийто абонат сте, то те няма да могат да се използват зад граница. Така че и в чужбина ще се ви се наложи да плащате по същата тарифа, по която звъните "към други мрежи". Това е така дори и ако звъните на номер на вашия оператор.

Новото изменение на роуминг регламента като цяло засяга основно "справедливото ползване на регулираните услуги на дребно". Тук особеността е, че операторите си запазват пълното право да приложат регулирани надценки за всички роуминг услуги, в случай че бъде нарушена политиката на справедливо ползване.

Този текст означава не друго, а че ако случайно решите да си купите у нас абонамент от 5-10 лева на месец с много включени минути и отидете да берете портокали в Испания, говорейки и сърфирайки по българската карта, то в един хубав момент, компанията няма да ви търпи и просто ще ви отреже връзката.

Друго уточнение - регулацията не забранява на операторите да предлагат на клиентите си и други роуминг тарифи, различни от европейската. Изборът е на абоната, но в случай че той няма сключен договор за роуминг, важат европравилата.

Най-шокиращото обаче е, че българите масово не знаят какво е роуминг, коментираха източници от телеком средите. През последните седмици, след като се заговори за отпадане на роуминга, нашенците са започнали да звънят много повече на чуждестранни номера в целия ЕС, мислейки че тези обаждания също са безплатни. Така че "безплатният роуминг" вече взема жертви./offnews.bg