Правнуците на американския военен кореспондент Джанюариас Макгахан пристигнаха в Поморие днес. Те бяха посрещнати в сградата на Общината от кмета Иван Алексиев и неговите заместници.

Групата гостува в страната ни от няколко дни, като главен организатор на това посещение е Фондация „Ние българите по света”, председателствана от Милчо Томов. Основната идея на цялото пътуване е наследниците на чуждестранния репортер да посетят местата, на които той е бил по време на Руско-турската освободителна война.

„Макгахан е първият човек, който е алармирал света за това какво се случва в България след Априлското въстание, описал зверствата в Османската империя и участвал в Руско-турската война. Ако този човек не беше проявил такава смелост, вероятно и историята ни нямаше да бъде същата. Именно неговите дописки са показали на Европа защо не бива да е безразлична към трагедията на нашия народ” коментира кметът Иван Алексиев, споделяйки радостта си от срещата.

Всички получиха подаръци от Община Поморие и чуха повече за историята и културата на Поморие. 14-те правнуци ще се разходят в града, ще посетят Музея на солта и Тракийската куполна гробница. Особен интерес сред гостите предизвика и местната детска градина „Детелина”, чийто проект за разширение в момента се реализира и е финансиран от Програма за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ.

DSCN7979 (Medium)

DSCN7980 (Medium)

hdr

DSCN7946 (Medium)