Откриват барелеф на американския журналист Джанюариъс Макгахан в Свети Влас

img

Тържеството за откриванто ще се състои в 15.00 часа на 7 юни 2017 на „Алеята на народите“ в пристанище „Марина Диневи“ в град Свети Влас. На церемонията при откриването ще присъстват и 14 потомци на амeриканския журналист. Поканен е посланикът на САЩ Ерик Рубен

Барелефът на уважавания в България американски журналист Макгахан е поставен в Свети Влас по инициатива на благотворителната фондация „Българска памет – братя Диневи“. Тя е финансирала изграждането на четири православни църкви, десетки войнишки паметници, амфитеатър за 500 човека, обекти на културата. Нейно дело е и „Алеята на народите“ в Свети Влас. В тази алея със средства на спомоществователите Динко Динев и Йордан Динев са поставени барелефи на Васил Левски, Христо Ботев, адмирал Хорацио Нелсън, адмирал Фьодор Ошаков, Ханс Кристиян Андерсен, Шандор Петьофи, маршал Филип дьо Отклок, Джузепе Гарибалди.

Макгахан, ще заеме своето достойно място в Алеята на територията на Свети Влас.

След потушаването на Априлското въстание през1876 той извършва изключително ценна услуга на българския народ. Като кореспондент на вестник „Дейли Нюз“ Джанюариъс Макгахан заедно със секретаря на легацията на САЩ и генерален консул в Цариград Юджин Скайлър посещава въстаналите български селища. Установява броя на избитите българи, както и на опожарените селища, църкви и манастири. Публикува всичко това в дописки и репортажи във влиятелни европейски медии. Като резултат и от неговите публикации може да се смятат действията на великите сили: свикването на т. нар. „Посланическа конференция в Цариград“, а така също и последвалите действия по освобождение на България.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас