Откриха паметник на Христо Ботев в Несебър

img

Новата придобивка е разположен в градинката между СУ „Любен Каравелов и ДГ „Яна Лъскова“ в новата част на града. Тя е дело на скулптура Йордан Йорданов, член на Дружеството на несебърските художници и е изпълнена със средства от общинския бюджет

Броени дни преди втори юни, Несебър се сдоби с паметник на великия син на България, големия поет, революционер и радетел за свобода Христо Ботев. Новата придобивка е разположен в градинката между СУ „Любен Каравелов и ДГ „Яна Лъскова“ в новата част на града. Тя е дело на скулптура Йордан Йорданов, член на Дружеството на несебърските художници и е изпълнена със средства от общинския бюджет.

„Отдавна имахме идеята за поставяне на паметник на Христо Ботев в Несебър. Едни народ не може да върви напред, ако не познава историята си и не се учи от нея. Това е от изключително значение за нашите деца, които трябва да знаят за делата на предците ни и великите личности, които сме имали“, подчерта в словото си кмета на Несебър Николай Димитров и изрази задоволство, че в кратки срокове се е реализирала идеята за паметник на големия българин. На финала на обръщението си градоначалникът не пропусна да благодари на автора Йордан Йорданов и му даде думата. Скулпторът скромно благодари за гласуваното му доверие и честта да работи върху такъв важен проект като паметник на един от големите, почитани и обичани българи.

Пламенно и силно емоционално слово, посветено на великия поет, произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“. Той припомни, че първият следосвобожденски паметник, открит в България, е бил именно на Христо Ботев. Последваха емблематични и със силни послания цитати от големия революционер, оформящи образа на гения, признат не само у нас. „Личността на Христо Ботев е надхвърлила границите на една държава и на една епоха. Това е личност, чиито стихове, гравирани върху черен гранит със златни букви, стоят в редицата на “Великите поети на Европа” в Сорбоната.“ – изтъкна още Златин Чаушев.

В празничната програма, съпътваща събитието, участие взеха фанфарният оркестър към СУ „Любен Каравелов“ –Несебър, с ръководител Денис Гонсалвеш, ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова“ с ръководител Вера Александрова и Теодор Наумов, ученик от X клас към СУ „Любен Каравелов“.

На финала на проявата бе обявено, че стартира конкурс за есе по повод 180-ата годишнина от рождението на Левски на тема по цитат на Ботев: „И твой един син, Българийо“. Крайният срок за предаване на творбите е 1 юли. В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от Община Несебър. Есетата ще се приемат в отдел „Несебър- Световно наследство“, чийто адрес е: гр. Несебър, ул. „Отец Паисий“ № 46 или на имейл: nsn2012@abv.bg

Резултатите ще бъдат обявени на 18 юли, когато ще бъде отбелязана тържествено 180-ата годишнина от рождението на Левски и ще бъде прочетено най-доброто литературно произведение.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав