Пошлостта тази вечер в София никога не ще бъде популяризиране на НЕСТИНАРСТВОТО. Това е срам ... Така погиват традициите!!! Така остро кметът на Царево Георги Лапчев коментира тази вечер започналото в столицата, далеч от Странджа, мероприятие, което се нарича Фестивал на огъня и нестинарството. В София са подготвени огньове, върху чиято жарава трябва да танцуват боси нестирани.

Този фестивал обаче срещна бурната реакция от страна на Царево – там, където винаги се е провеждал този ритуал, свързан не само с танца, но и с магията на нестинарството. Както БургасИНФО съобщи, още преди дни Община Царево обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство.

„Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа. На 30.09.2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в село Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата „Нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите. Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка „Нестинари“ с рег. 89814/10.11.2014г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път. Като пазител на хилядолетна традиция Община Царево изпрати писмо до Министерство на културата, в което се заявява несъгласието ни Нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата“, обявиха от южната община.

От Нестинарската общност в Община Царево категорично заявиха, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай. Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника „Св. Св. Константин и Елена“ - 3 и 4 юни в село Българи община Царево.