Вече е факт козирката над входа за клиенти на Детска млечна кухня в Несебър. Придобивката е част от нововъведенията, които започнаха да се правят в общинската структура още от лятото на миналата година. За създаване на приятно настроение и за приветлив външен вид прозорците на работните помещения на кухнята са облепени с усмихнати деца и също така усмихнати плодове и зеленчуци. Автомобилът, разнасящ прясно приготвяната висококачествена храна в Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Тънково, Оризаре, Гюльовца и Кошарица, вече е брандиран и разпознаваем по улиците.

Обратната връзка с потребителите е от особена важност за управителката на тази общинска дейност Живка Коршутова и затова в продължение на седмици тя раздава на родителите на децата, ползващи услугата, анкета с три въпроса – дали са доволни от предлаганите ястия от кухнята, харесват ли се те от децата и какво биха подобрили. „Исках да си сверя часовника с мнението на потребителите, за да знам дали вървим в правилната посока.“, сподели управителката и разказа, че до този момент в анкетата са се включили 120 родители, които са изразили задоволство от услугата. Освен това сред най-харесваните ястия от малчуганите са кремсупите, класическата мусака, мусака с броколи и булгур, огретен, млечен мус с круши, пудинг от тиква, макарони на фурна.

Припомняме, че през лятото на миналата година, следвайки последните изисквания на Министерството на здравеопазването при приготвянето на висококачествена храна, съобразена с възрастта на своите потребители, общинската дейност раздели предлаганите ястия за децата на две групи. Първата е за мъници от 10 месеца до 1 година, като за тях храната се приготвя с преходно мляко. Втора група обхваща деца на възраст от 1 до 3 години и за тях се готви с прясно мляко. Всяко едно от ястията се предлага в грамаж, съответстващ на възрастта на мъниците. Освен това менюто е подбрано така, че три пъти в седмицата децата да консумират месо, а два пъти риба. За качествата на разнообразната и съобразена с възрастта на своите потребители храна говори и увеличената бройка на най-малките жители на община Несебър, които ползват услугата – нарастването е приблизително с 25 деца.

Детската млечна кухня в Несебър предлага разнообразно тристепенно меню, съобразено с препоръчителните дневни норми за консумация на основните хранителни продукти. Приготвяната храна е за деца от 10 месеца до 3 години, като използваните плодове и зеленчуци са съобразени със сезона, а в менюто се включват продукти от всички хранителни групи. В момента разносът на храна обхваща населените места Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Кошарица, Тънково, Оризаре и Гюльовца, като филиал на Детската млечна кухня има и в Обзор.