15 674 лева би била сметката след тежка катастрофа без жертви в резултат на шофиране в нетрезво състояние. Изчисленията са направени от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. В тази сума се включват щетите по автомобила, глобите на КАТ, болничният престой и лечение, както и съдебните разноски и адвокатският хонорар. Всички тези разходи ще трябва да бъдат платени от водачите, тъй като застраховката Гражданска отговорност не важи при шофиране в нетрезво състояние. Като част от кампания в заведения се раздава шокиращата сметка, за да се привлече вниманието на хората и да бъдат призовани да не се качват пияни зад волана.

„Сметката, която не искаш да платиш” е кампания, насочена срещу шофирането в нетрезво състояние. Тя се реализира основно във нощни клубове и идеята е да покаже на посетителите колко ще им струва качването зад волана след няколко чашки алкохол.

При една средно тежка катастрофа, в която няма жертви, сумата би надхвърлила 15 000 лева, обясни един от организаторите на кампанията Гери Панайотова. "Сметката включва: щети по автомобила - 2778 лева, увреждане на инфраструктурата - 2182 лева, болничен престой и лечение - 915 лева, ортопедични изделия и рехабилитация - 5949 лева, глоба от КАТ - 1000 лева, съдебни разходи и адвокатски хонорар - 2850 лева", отбелязва Панайотова.

Всички тези разходи трябва да се платят от водача, причинил катастрофата, тъй като застраховката "Гражданска отговорност" не важи при шофиране с повече 0.5 промила алкохол в кръвта, каза Златина Стоянова от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. "Въпреки че това не е водещата причина за пътно-транспортни произшествия, обикновено, когато настъпи такъв инцидент след употреба на алкохол е доста трагично. Затова искаме да обърнем внимание особено на младите хора, които се веселят по заведения и след това се прибират с колите си, че всъщност от нещо наистина невинно последиците могат да бъдат много сериозни", каза Стоянова.

Статистиката показва, че за миналата година близо 15 човека за загинали и около 250 души са пострадали след катастрофи, причинени от пиян водач. /dariknews.bg