65-годишният Яни Янев е именит майстор, който от години произвежда автентични, ръчно изработени каруци, изрисувани с народни фолклорни елементи. Той е баща на кмета на Обзор Христо Янев, който с гордост разказва за майсторството му пред MELNICATA.COM.

„Баща ми е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в София. Негови експонати са обиколили много страни по света, с каруците е печелил и златен медал“, разказва кметът за своя баща.

И макар 65-годишният мъж да произвежда различни изделия от ковано желязо, овациите остават за уникалните каручки, които могат да се определят като произведения на изкуството.

„Този занаят изчезва и вече почти не се срещат майсторите, които го практикуват. Баща ми е един от малкото останали с това занимание в България. Коларо-железарството е със затихващи функции, защото няма интерес от подрастващото поколение. Колелетата по каруците се изковават много трудно и всичко се прави изцяло на ръка. Дори железните шини по колелата са без нито една заварка. Всичко е ковано желязо, което е много трудоемко занятие. Интересното при тези каруци е, че имат на колелетата си чампари (б.а. - кръгли метални плочи, подобни на кастанети, които се удрят за ритъм при танц). Така се получава едно дрънкане, поради което изделията са известни като „пеещите каруци““, разказва за занаята Христо Янев.

Една от тези уникални каручки кметство Обзор и читалище „Изгрев“ използват по време на празници, за да може в духа на българските традиции да се подчертае фолклорния елемент, заедно с народните носии, песните и танците.

Освен със своите произведения, с които радва хората по цял свят, Яни Янев успява да изуми зрителите и с други, по-майтапчийски номера. С един от тях и синът му, Христо Янев, е спечелил редица басове с приятели, които със съмнение подхождат към уменията на занаятчията.
„Изненада за много хора е как баща ми си пали цигарата – само с чук и желязо. Взима чук и започва да чука желязото, докато то стане червено и се нажежи. Много пъти съм канил мои приятели, за да видят как го прави и те остават изумени. С този номер на баща ми съм печелил и доста басове“, смее се кметът на Обзор.

„Това е човек, който цял живот с труд си е вадил хляба“, казва в заключение гордият син.