Хотелски лукс и условия в столовата като в 5-звезден ресторант с професионални уреди и конвектомати, на които би завидяло всяко класно заведение- Този интериор очаква лишените от свобода, които ще изтърпяват присъдите си в затворническото общежитие за затворниците в Дебелт. Сградата вече е получила Акт 16 и се очаква да бъде официално открита след броени дни.

В общежитието ще преместени около 450 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си в Бургаския затвор. Средствата за строително-монтажните работи идват по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. (НФМ). Общежитието е на стойност 3 630 000 лева.

То ще бъде най-модерното и ще отговаря на всички европейски стандарти, увериха от ръководството на затвора. Общежитието разполага със мултифункционална зала за концерти, за затворниците е изграден и фитнес, където да поддържат формата си, има две спортни площадки, всяка килия е със самостоятелна баня и тоалетна. Екстрите не свършват с това – в затворническото общежитие е изградена и специално помещение от 30 квадратни метра за т.нар. удължено свиждане – без преграда. „Не става въпрос за свиждане от интимен характер, няма да се допускат платени „роднини”. В това помещение едновременно ще имат възможност на отделни маси 14 затворници да се видят с близките си”, уточниха запознати.