Антициклонът „Ариадна“ донесе от Сибир в Гърция сняг, студ и невиждан мраз на по-голямата част от Гърция. Студовете се превърнаха в основна тема на местните медии.

През зимата сняг в планините на Гърция има постоянно, но последните две години сняг валя почти на цялата територия на страната. Незасегната се оказа единствено част от столичния регион Атика. Сняг падна дори на 30 километра северно от Атина, а в северните райони на страната настъпиха студове от -20 градуса.

Страната е блокирана от страшен мраз, съобщава телевизионния канал Star. Полярните температури и силният снеговалеж са основна тема в новините на обществената телевизия ERT.

В страната е въведен държавен механизъм за действия при извънредни ситуации. В Атина през деня температурите са нулеви, но заради високата влажност на въздуха, времето се усеща като мраз.

За да помогнат на многото бездомни, властите в Гърция решиха да не затварят три от станциите на метрото, където могат да пренощуват хората, останали без покрив над главата си.

Полицията затвори част от пътищата в планинските райони и на север в Гърция.

Заради аварии вечерта в събота срещу неделя за няколко часа бе затворено трасето Патра – Коринф на север от Пелопонес, стотици автомобили се оказаха в капана на километрично задръстване. Движението бе възстановено едва след няколко часа.

В град Птолемаид в северната част на страната, където температурите паднаха до минус 12 градуса, заради авария на топлоелектростанция без отопление останаха 14 хиляди домакинства.

В град Флорин студовете стигат до минус 19 градуса. Властите на град Козани, където температурите паднаха до минус 12, съобщиха, че в понеделник и вторник училищата ще бъдат затворени.

Според прогнозите на националната метеорологична служба в северна Гърция ще има студове и в следващите дни.

Лошо е времето и на островите – сняг затрупа Кефалония. Силни снеговалежи имаше и на островите Лесбос и Хиос, където в лагери са настанени около 10 хиялди бежанци и мигранти.


Силни снеговалежи има и на остров Крит, където властите молят жителите да не ползват колите си в лошото време, а, ако това все пак се наложи, да съблюдават всички изисквания на пътните власти.


Много сняг падна и в горните райони в близост до административния център на остров Родос – това е голяма рядкост там и сутринта в неделя десетки жители излязоха на улицата да се насладят на необичайното за района явление. /БЛИЦ/