Смелчаци ще се къпят в студените морски води в Свети Влас на Богоявление – 6 януари. По традиция, в курортния град ритуалът по изваждането на Светия кръст ще се състои на централния плаж. Въпреки очакваното мразовито време утре, един от най-светлите християнски празници - Богоявление, ще бъде почетен подобаващо от местните. Още в 9,00 ч. на 6 януари в църквата „ Свети Атанасий” ще бъдат отслужени литургия и тържествен Богоявленски водосвет.

В 9,30 ч. от площадното пространство пред църквата ще потегли литийно шествие, което ще продължи до централния плаж. Там отец Димитър ще извърши ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в морето. Ритуалът е обявен за 10.00 часа. Първият извадил разпятието ще получи парична награда. Миналата година най-бърз във вълните се оказа 21-годишен местен жител.
По традиция ритуалът се провежда за здраве, берекет и благоденствие през цялата година, а късметлията ще е здрав и честит, благословен от Бога. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Местните в Свети Влас разказват, че водорасли, изкарани от морето на Йордановден, имат лечебна сила. При болест те се палят и с тях се прекадява къщата.