И тази година в Приморско и Китен смелчаци ще премерят сили във водите на Черно море за спасяването на Светия кръст. Честването на Богоявление – 6 януари /петък/ в Приморско ще започне със Света литургия от 8.30 часа в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. От 10 часа отец Гавраил ще отслужи велик водосвет, след който литийно шествие ще тръгне към пристанището. В 10.30 ч. там ще започне ритуалът по спасяването на Светия кръст.

Спазвайки традицията, и в Китен куражлии ще опитат да се преборят с бурните зимни води на морето и да извадят кръста. Празникът там ще започне от 11 часа на пристанището.

Остават броени дни до един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление, познат още като Йордановден. Ритуалът по спасяването на Светия кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Желаещите да скочат в морето в Приморско трябва да са навършили 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие в спасяването на Светия кръст ще се извършва на място в самия ден – 6 януари.