Радостин Ташев е 41-годишен мъж от Айтос. В града името му буквално е станало нарицателно за смелост, защото всеки, който тръгне на път е сигурен – „Ако закъсам, какво толкова? Обаждам се на Радостин и той ще ме извади“. Радостин, чийто прякор е Дънака, е добре познат на хората, защото няма случай на инцидент или бедствие, в което да не разчитат на него. Жителите на Айтос разказват, че при лошо време дори не могат да пият нормално кафе с него, което той обикновено прекъсвал: „Айде, трябва да тръгвам, защото няма начин да няма бедстващи хора“. Дори и без да е получил сигнал!

Името му нашумя заради снежния капан, в който попаднаха стотици хора на пътя Карнобат-Айтос в навечерието на Нова година. Превърна се в един от героите, спасявали хора, като ги вадел от колите им, набутани в преспите. В битката със снега и бръснещия вятър, той не е бил сам, а с брат си Николай, един от своите работници Станко, както и с полицаи, пожарникари. Самият Радостин Ташев не се смята за герой и отдава заслугата най-вече на всички други хора, които са се борили цяла нощ, за да отпушат пътя.

„Искам да кажа на всички хора, които ми благодарят, че не съм герой, не мисля че е геройство да си вършиш работата и да изпълняваш задълженията си. Както казах и по-рано имаше много други хора редом с мен през тези критични дни и нощи, хора които заслужават да са повече от мен. Една малка част от тях са брат ми Николай, Станко, видях и полицаите Живко, Пламен и Наско, както и много други полицаи, мъже от „Гражданска защита“, пожарникари, едни от тях Стоян и Румен, зам.-областния Владо (б.р. Владимир Крумов) и изобщо много хора, които не си стояха вкъщи на топло, а се мъчиха с всички сили да нормализират движението и да спасят бедстващите. Разбира се, не успяхме за толкова кратко да се отзовем на абсолтно всички в нужда, но все пак сме хора, разберете ни, има и недоволни, има и ядосани, правехме всичко по силите си, не спряхме за миг. Просто да знаете, че Героите от Айтос са много на брой, но аз не мисля, че съм такъв!“, смята Радостин Ташев.

Днес той беше в базата, където държи техниката си за кратко, защото обикновено ежедневието му минава в движение. Екипът на БургасИНФО го завари там малко, след като се беше прибрал от поредното разчистване на пътя – от село Черна могила, откъдето днес трябваше жена да бъде откарана за хемодиализа.

Разказът на Радостин и преценката му за обстановката край Айтос в драматичната нощ на 30-ти срещу 31-ви декември, както и какво да не забравят шофьорите при прогнозираните студ и сняг – ВИЖ ТУК!