Близо 100 000 полицаи, жандармеристи и войници ще бъдат разположени в различни градове на Франция за новогодишния уикенд заради джихадистката заплаха.Въвеждат се и нови охранителни мерки като издигането на бетонни прегради, съобщи БТА.

Новите мерки за сигурност са предизвикани от джихадисткия атентат с камион от 19 декември в Берлин, в който бяха убити 12 души на коледен базар. Нападението е подобно на атентата от 14 юли в югоизточния френски град Ница, в който с камион бяха убити 86 души.

В Париж в новогодишната нощ се очакват 600 000 души на булевард "Шан-з-Елизе". За сигурността им ще се грижат около 2000 души от силите на реда и 400 медицински служители. Зоната също така ще бъде обградена с 3 км защитни бариери.

В Ница в събота вечерта ще са мобилизирани 150 полицаи, подкрепени от полицейски специални части. В Страсбург ще има 350 полицаи и 200 военни. В Тулуза ще са разположени 200 полицаи.

От януари 2015 г. Франция пострада от поредица безпрецедентни атентати, които взеха общо 238 жертви. Тази година според правителството са били осуетени 17 опита за атентат.

В Берлин полицията затвори площад "Паризер Плац" пред Бранденбургската врата и се подготвя да разположи 1700 полицаи с бронирани коли и бетонни прегради. В западния германски град Кьолн, където в миналата новогодишна нощ стотици жени бяха сексуално нападнати и ограбени, полицията е монтирала нови наблюдателни камери. Нападенията според полицията са извършени предимно от хора с вид на северноафриканци и араби. Във Франкфурт на Нова година ще дежурят над 600 полицаи, двойно повече отколкото през 2015 г.

Мадрид планира да дислоцира допълнителни 1600 полицаи през новогодишния уикенд. За втора поредна година до централния площад Пуерта дел Сол, където традиционно се посреща Новата година, ще се допуснат не повече от 25 000 души, като полицията ще издигне заграждения за контрол на достъпа.

В Милано, където берлинският атентатор бе застрелян от полицията, се въвеждат контролно-пропускателни пунктове около главния площад на града. В Рим и Неапол се забранява на камиони да влизат в градския център. Тежковъоръжени полицаи и войници охраняват туристически обекти, включително Колизея в Рим.

Във Виена полицията раздаде над 1000 джобни аларми на жени като предохранителна мярка срещу евентуални сексуални нападения.