Няма да позволя да се разграбва земя в Поморие. Нашата цел е да запазим това, което нашите предци, нашите дядовци са дарили на държавата. Искаме да се запази волята на дарителя, както и да съхраним Военния санаториум. Разберете, Поморие не е провинция. Готови сме да акатуваме решението на Министерски съвет, с което здравното заведение се прехвърля в активите на търговско дружество „ВИТА“ ООД – Велинград. Това заяви днес кметът на Поморие Иван Алексиев, който води битка за спасението на лечебното заведение и търси всевъзможни начини да предотврати опасността от продажба на терена, който не намира на уникално място – между морето и езерото в града. По този повод днес той даде пресконференция, на която присъстваха и председателят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов, зам. кметът Илия Джонгов, както и общинският съветник Неделчо Стайков.

Кметът Алексиев посочи трима души – виновници за скандалната ситуация във Военния санаториум – министърът на отбраната Николай Ненчев, главният лекар д-р Цветанова и общинския съветник от БСП Никодим Стоянов, който същевременно отговаря и за административно-техническата част в санаториума. На последната сесия на Общинския съвет Стоянов защитаваше изцяло интересът на държавата и бранеше позицията на министерството на отбраната. Оказа се, че неговото становище е и партийна позиция на БСП. „Той защитава интересите на държавата. Дружество „ВИТА е изцяло държавно“. Да не би във Велинград да е продадено лечебното завение? Те са под шапката на Министерството на отбраната. Болницата трябва да остане в системата на това министерство. Поздравявам Стоянов за позицията му“, каза депутатът от БСП Атанас Зафиров, който оглавява комисията по отбрана към НС на партията.

Предложението за подобно преструктуриране бе направено от министъра на отбраната Николай Ненчев. Големите притеснения на Община Поморие са, че по този начин съответната велинградска фирма ще стане собственик на лечебното заведение и ще придобие правомощия да се разпорежда с него и с персонала му.

Освен това, приемайки статута на търговско дружество „Вита”, Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. От 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно влизат в санаториума точно по тази програма. Заведението получава и още 400 хил.лв. допълнителни средства, за да обслужва безплатно военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната, категоричен е кметът Иван Алексиев. Именно за това през 1932 г. Анхиалският общински съвет дарява на държавата безвъзмездно терен с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни.

„Готви се масово уволнение на персонал и скрита продажба за жълти стотинки. Готови сме да атакуваме акта за дарение и решението, прието по предложение на министър Ненчев, което влиза в сила на 02.02.2017 г. Това означава само едно – искаме и ще настояваме волята на дарителя да бъде спазена, а работното място на 70 човека да бъде гарантирано”, каза още кметът Алексиев. Той очерта основните варианти за спасяването на Военния санаториум и посочи мерките, които общината е готова да предприеме, в случай че лечебницата й бъде поверена.

Кметът увери, че ако Община Поморие придобие собствеността върху военния санаториум, ще се запази публичния характер на терена, с което да гарантира сигурността от злоупотреби и неправомерни разпоредби с имота. Ще продължи участието си по програмите на НОИ, но ще предоставя същите привилегии и на всички военноинвалиди, ветерани от войната, запасни офицери и всички военнослужещи. Стана ясно и че в проектобюджета на общината са предвидени 1 млн. лева за ремонт на санаториума.

„Трябват спешни мерки, разберете! Първо трябва да се защитят хората, после веднага да се направи ремонт. Боли ме! Готови сме да атакуваме решението на Министерски съвет след Нова година, възложил съм вече на адвокатите. Чрез публичния характер на собствеността – гарантираме, че Военният санаториум ще го има“, заяви кметът Иван Алексиев.