Още днес ще бъдат осигурени 587 270 лв. за покриване на част от разходите за ремонта на ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат, което беше разрушено при пожар през пролетта. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с кмета на общината Георги Димитров.

Със средствата ще бъдат възстановени разходи на местната власт за ремонта на покривната част на учебното заведение.

Министър-председателят Бойко Борисов гарантира, че още днес средствата ще бъдат преведени по сметките на общината. Това стана ясно по време на проведената среща в столицата между премиера и кмета Георги Димитров.

Преди дни градоначалникът заяви, че от обещаните пари до този момент не е постъпило нищо.

През пролетта Борисов пое ангажимент правителството да покрие от бюджета разликата между сумата, която ще плати застрахователната компания след оценка на щетите от пожара и пълната стойност на ремонта. Буквално ден след като научи, че плащането все още не е било извършено, министър-председателят покани на среща кмета на община Карнобат.

„Проведохме мъжки разговор, по време на който му обясних, че вече сме завършили ремонта и сме разплатили абсолютно всичко към фирмите изпълнители. Пред мен г-н Борисов нареди парите да бъдат преведени по сметките на общината. Смятам, че той удържа на думата си и показа, че държавата не дели общините на малки и големи, на наши и ваши. Приемам това като подкрепа за нашите деца”, коментира кметът Георги Димитров.

След срещата в столицата стана ясно, че кметът е отправил от името на своите съграждани покана към премиера Бойко Борисов да гостува в Карнобат, за да се увери лично на място какво е постигнато с парите за ремонта на училището.

Кметът Димитров се надява, че недоразумението, заради което министър-председателят е бил поставен в деликатна ситуация, ще бъде изгладено.