Километрична опашка от желаещи да опитат от рибния курбан за Никулден се изви в центъра на Бургас до „Часовника“. Тази година бургазлии могат да опитат печена скумрия на скара, чернокоп и паламуд или да поглезят небцето си с рибна чорба, в която също има от трите вида риба.

На традиционното освещаване на обредната трапеза присъстваха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общински съветници, народни представители и представители на бургаското духовенство. В празничното градче кметът Николов разчупи пита с пожеланието колкото са трохите по земята, толкова да са парите на бургазлии. Според гаданието половините на питата показват дали през годината ще се раждат повече момчета или момичета. За 2017 година предсказанието е, че дамите ще бъдат повече.

Минути след 11,00 часа започна и самото раздаване на рибния курбан, който върви с филийка хляб и чаша вино, а за малчуганите сок и плодове.

Печем по 50 кг скумрия, чернокоп и паламуд на скара. Това са 4000 порци. Рибният курбан, който е приготвен от военните в Атия, заедно с този от Социалния патронаж е общо към 250 литра, което са 2000 порции. Тази година морето даде много чернокоп, паламуд и скумрия, затова сме приготвивли супата с тях. Колкото повече видове риба има в нея, толкова по-хубава е тя. Пожелаваме на бургазлии хубав празник и да не пропускат да опитат от традиционните гозби“, каза за БургасИнфо Радостин Иванов, главен готвач на фрегата във Военноморската база в Атия.

В момента празничното градче до „Часовника“ кипи от живот. В него има аниматори и актьори, които радват децата. Въпреки делничния ден стотици бургазлии са в центъра на града, за да посрещнат празника.

Освен вино, риба и хляб, за най-малките граждани са осигурени плодове и сок.