Спиртните напитки, произведени от нелицензирани производители и казани, са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт. Това предупреждават токсиколози, лекари и технолози в сезона за варене на ракия, когато започват главоломно да растат случаите на отравяния с изключително опасния метилов алкохол. Кризата и масовото безпаричие накараха българина да употребява нелегален евтин алкохол, което в случая граничи с бавна смърт.

Смъртността от натравяния с ракия, купена като "домашна”, най-често от пазара, край пътя, от кварталния магазин, в кръчмата или директно от някой селски казанджия, е толкова висока, че се равнява на смъртността от пътно-транспортни произшествия, показват редица изследвания. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора, пише "Труд".

"Колкото и опитен да е нелегалният производител, алкохолът, който ви предлага е силно токсичен. Това е така, защото казаните няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично и нервотоксично действие", обяснява проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки.

Той допълва, че факторите при домашния алкохол, които водят до смърт, са няколко – лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът.

Старите казани, преправяни от използвани бойлери, които не са почистени добре или са обработени със силно токсични препарати, водят до натравяне.

Варенето на плодовете заедно с костилките пренася циановодородна киселина, която води до смърт – блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, предизвиква отделянето на опасно количество метанол.

Често не се премахва и т.нар. "първак", който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова. И всичко това, за съжаление, е подкрепено със статистика – близо 20% от хората, попаднали в отделенията по токсикология са постъпили след употребата на "домашен", нелицензиран алкохол.

Етикетът "домашно" невинаги означава качествено и истинско. Незаконните казани нарастват, а с тях и продажбата на нелегален и опасен алкохол вече не само по сергиите на пазарите, а и в големи хотели, предлагащи all inclusive, където напитките се наливат от туби под масите.