Курсове за разпознаване на насилие над дете обмислят от Българската педиатрична асоциация и Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). „Лекари, които съобщават за деца, жертва на насилие са 1%. Медиците нямат елементарна информация към кого да се обърнат в такива случаи.“, заяви шефът на дирекция „Контрол по правата на детето“ в ДАЗД Камелия Николова.

Обученията на педиатрите ще се водят на социални служители. От ДАЗД предлагат такова обучение да залегне и в учебното съдържание на студентите по медицина. От началото на годината до края на октомври на Националната телефонна линия за деца 116 111 са проведени 690 консултации за насилие над хлапе.

Почти половината от тях са сигнали за физическо насилие, 95 са за психическо и 30 за сексуално посегателство. Най-често сигнали подават родители и учители. От ДАЗД отчитат и ръст на обажданията от граждани, които сигнализират за деца, сключили ранен брак. Само в Свиленград през миналата година невръстните булки са били 134.

Въпреки че съжителството с непълнолетна е престъпление, което предвижда до 2 г. затвор, осъдените са единици. Най-често мъжете, които живеят с непълнолетна се разминават с глоба. „Нерядко срещаме отказ на прокуратури по места да образуват досъдебни производства за съжителства на пълнолетни с непълнолетни.“, заяви Николова.

От ДЗАД вече започнаха проверки как отделите „Закрила на детето“ работят по случаите с момичета, сключили ранни бракове. /monitor.bg