Портрет на Патриарха на българската литература Иван Вазов в цял ръст посреща в община Сопот пътуващите по Подбалканския път. Изображението грейна на първия саниран блок в Анево. Внушителната фигура е на фона на средновековната крепост Аневско кале и се вижда отдалече. На гигантската рисунка Вазов е с книга в ръка и с бастун. Портретът на народния поет е дело на двама млади художници, които се качили на автовишка, за да го нарисуват.

Първият етап от програмата за саниране на жилищни сгради в Сопот стартира през октомври, след проведена обществена поръчка. Той включва общо седем блока - два в Анево и пет в Сопот. Върху всеки от тях ще има портрет на личност от Вазовия род, съобщи кметът на общината Деян Дойнов. Идеята ликовете на Иван Вазов и неговите братя да красят Сопот и Анево е негова.

Портрет на най-обичания български писател ще се появи съвсем скоро и върху жилищна сграда и в Сопот. Тя се намира от лявата страната на главната улица на входа откъм Карлово. На видно място върху стени на санирани сгради ще бъдат изобразени генералите Владимир и Георги Вазови, след тях ще появят потретите в цял ръст и на Никола, Борис, Кирил, Михаил Вазов, обясни кметът на Сопот./marica.bg