Така ли ще си говорим сега, няма нужда да давам проба за алкохол, заявил на полицаите бившият зам. кмет на Карнобат Жельо Георгиев, когато са го спрели с леката му кола „Опел Астра“, зад чийто волан бил той като действащ общински служител във видимо нетрезво състояние. Припомняме, че той беше хванат да шофира с 1,24 промила алкохол в кръвта, но сега излязоха любопитни детайли от поведението му във въпросния ден - 30-ти юли.

Двамата полицаи, които са го спрели, докато кара колата, били на пожар в ромската махала на Карнобат. Пламъците горели в района на улиците „Огоста“ и „Руси Дянков“, като огънят обхванал сухи треви и храсти, като застрашавал и намиращите се в района къщи. Полицаите направили обход, за да видят дали има опасност за разстрастване на огъня и необходимо ли е да се вика още подкрепа от пожарната. Тогава се засекли с Георгиев, който няколко пъти казал на единия от тях: „ти знаеш ли кой сам аз, аз ги ръководя тези неща“. Униформеният обаче бил от Айтос, живеел в Бургас и представа нямал, че насреща му е зам. кметът на Карнобат.

След като пожарът бил овладян, полицаите продължили обхода си в района, когато по-късно забелязали сив „Опел Астра“ да се движи криволичейки. Колата се разминала с патрулката, а служителите на реда решили, че подобно поведение на пътя е рисково и тръгнали след него. Спрели го на ул. „Ивайло“, като подали светлинен и звуков сигнал. Още със слизането си от служебния автомобил единият от униформените забелязал, че в колата е Жельо Георгиев. Той се представил и поискал документите: на шофьора и тези – на автомобила. Георгиев казал, че няма такива и че живее наблизо и можел да отиде да ги донесе. През това време обаче униформените забелязали, че Георгиев е във видимо нетрезво състояние и поискали да му направят проба за алколох. Последвала репликата: „Така ли ще си говорим сега, няма нужда да давам проба за алкохол“. Полицаят му разяснил, че наказанието при отказ е лишаване до 3 години от управление на автомобил и две хиляди лева и повторно попитал дали ще даде проба за алкохол. Тогава Георгиев се съгласил, а дрегерът отчел 1,65 промила, като пред служителите на реда казал, че пил 2 ракии. След това последвала и кръвна проба, като по-късно станало ясно, че нейните показания са 1,24 промила.